Kattendiner als afscheid voor Australië

Hoe je speciaal eten voor je kat maakt

Gepost door Xavy Aap

Verwen­diner met mijn kat Silver

Nog even mijn kat verwennen voor ik naar Australië ga

Okey, sommigen van jullie weten het al. En het zal je ook misschien opgevallen zijn dat ik een beetje druk ben geweest met andere dingen. Ik ga over twee weken naar Australië!

Wie denkt aan Australië denkt aan zon! En down under (zoals ze Australië vaak noemen) heeft daardoor veel te bieden, zoals de beste surfgolven, mooie duikgebieden en prachtige stranden. Ik krijg al regelmatig te horen van: 'Misschien kom je wel een knappe surfdude tegen', en: 'Het zijn hele knappe mannen hoor, die Ozzy’s!', maar ook: 'Misschien word je wel beroemd met je kookfilmpjes'.

Op kooktrucs-ontdekkingsreis in Oz

Hoewel het mannelijk schoon en de zonovergoten stranden mij wel enigszins aantrekken, speelt er toch meer door mijn hoofd dan oppervlakkige gedachten. Want wat mij echt interesseert is of ik de beloofde gezelligheid van de Ozzy's ga ervaren. De laid-back attitude. De easy-going levensstijl. De practical jokes. Het buitenleven. En dan vooral terwijl je aan het eten bent. Het schijnt dat we veel te leren hebben van de Ozzy’s.

Want om in Australië een aantrekkelijke surfdude te blijven, zal je moeten werken aan je beachbody. Ik heb al gehoord dat ze veel excersisen om in shape te blijven. Met zo'n drukke levensstijl moeten ze wel aan de benodigde hoeveelheid energie komen, zodat ze niet van hun plankje kukelen en opgegeten worden door de haaien. En dat kan eigenlijk alleen maar door goed te eten!

Ik ben benieuwd of het Australische dieet net zo uitgebalanceerd is als de manier waarop ze op hun surfplankje staan. Wat is hun geheim van goed eten? En belangrijker nog: welke trucjes passen ze toe om optimaal van hun eten te genieten zonder hun laid-back status te verliezen? Dát ga ik uitzoeken.

De achterblijver...

Maar eerst dit… Je denkt bij Australië aan vakantie, zon - zee - strand, surfen, duiken, etc. Maar voor nu kan ik alleen maar denken aan Silver, mijn perzische kat. Dit is mijn voorlopig laatste kerstvakantie samen met mijn kat Silver, met wie ik ruim 12 jaar lief en leed heb gedeeld. Helaas kan hij (voorlopig nog) niet mee, dus nu neem ik de tijd om hem extra te vertroetelen.

Bekijk mijn video tutorial over hoe je een kat­vriendelijk (kerst)diner maakt.

Goed om te bedenken als kattenbaasje - voordat je al helemaal een geromantiseerd plaatje in je hoofd hebt van jou en je kat op het strand, wandelend op een boerderij en deinend op de rug van een paard - wat er allemaal bij komt kijken om je kat Australie 'aan te doen'. Naast de vele enge beesten die er schijnen te zijn en de stress die het beestje gaat doormaken, zit er een stevig prijskaartje aan. Het kost opgeteld 350 euro aan dierenartskosten (inentingen, consults, etc.) 300 euro voor het importpermit, vlieg- en quarantainekosten van minimaal 9 dagen en nog het vervoer naar de quarantaine toe door een speciaal bedrijf.

Bij elkaar over de 1000 euro om m'n kat mee te nemen. Okey, dat heb ik wel over voor mijn soulmate Silver, alleen… ik heb me toch af zitten vragen of ik mijn kat op leeftijd dat aan moet doen. Zo’n stressvolle tijd in quarantaine en het wennen aan een nieuwe warme omgeving, waarbij ik hoogstwaarschijnlijk tóch steeds de hort op ben. En als ik nu zou beginnen met inenten, dan mag hij pas met alle geluk over een half jaar met me mee in verband met de verplichte wachttijd.

Dus… nu gaat Silver de stoere einzelgänger toch maar naar mijn ouders om drie nieuwe kattenvriendjes te maken. Nog een paar weekjes samen. Ik met mijn briljante ideeën (ahum) had bedacht, om onze laatste kerst samen te vieren in stijl. Dineren in stijl met mijn kat! Een zelfgemaakt kattendiner. Dus, dat is wat ik deze kerst deed, als afscheid voor m’n kat Silver. Ook al heb je geen kat… Je kan er wel wat van opsteken, want het trucje dat ik hierbij gebruik is ook toe te passen op hondeneten en op ons menseneten!

Wat je viervoeter mag eten

Het darmstelsel van katten is niet zo lang als bij mensen en vooral ingericht in het verteren van eiwitrijk voedsel. Vlees en vis zijn dus geen probleem. Waar ze wel moeite mee hebben is het verteren van eigenlijk alle koolhydraten, waaronder suiker. Ook kunnen hun nieren niet zo goed tegen zout en je kan je voorstellen dat gekruid voedsel ook niet een super idee is.

Uiteraard even de dierenarts om advies gevraagd. Die zei ook: 'Doe maar niet te gek, want anders raakt hun maagje van slag en zitten ze straks aan de diarree. Als je dan wat wilt doen, kies dan dingen die hij in ieder geval lust.' Vandaar mijn menukeuze met een beetje inbeeldingsvermogen.

Wat ik heb gemaakt:

  • Kattenbrownies van kattenvoer gemaakt (ook te maken met hondenvoer voor honden)
  • Kattensnoepjes met tonijn, kaas en peterselie.
  • Toefje slagroom opgeklopt zonder suiker
  • Hoopje geraspte jonge kaas (is minder zout dan oudere varianten)
  • Een kwarteleitje als minikuikentje.
  • Een drupje mayo.

Het trucje dat ik gebruik is: Natte dingen krokant maken door ze uit te drogen. Dat heb ik bij de kattenbrownies gedaan.

Natuurlijk hoef je niet alleen je kat te verwennen met deze gezellige dagen. Je kan het doen wanneer je maar wilt, als je je eenzaam voelt of als je gewoon iets voor iemand anders wilt doen zonder dat diegene zich gedwongen voelt om iets terug te moeten doen. Want dat hebben katten niet! Nouja, misschien dat je een paar extra knuffels en kopjes krijgt, voor de moeite. Een geluksmomentje samen met je kat.

Kattenbrownies:

De kattenbrownies (want ik vond ze meer op brownies lijken dan koekjes) zijn gemaakt van nat kattenvoer (Gourmet mouse met rund) dat ik in kerstvormpjes gemaakt heb. Even in de oven op een normale stand (180 graden) laten drogen tot ze krokant werden (ongeveer 20 minuten).

Kattensnoepjes:

De kattensnoepjes zijn gemaakt met een mengsel van tonijn (op waterbasis), jonge geraspte kaas (vanwege het mindere gehalte aan zout dan oudere kaasvarianten), een ei, en peterselie (geeft smaak maar is niet te sterk of pittig). Dit alles meng je dan met wat melk (of kattenmelk) en bloem totdat je er bijna balletjes van kan maken.

Het kwarteleitje als minikuikentje:

Het kwarteleitje heb ik kort gekookt, daarna snij je hem op een derde vanaf de bovenkant door en lepel je het geel eruit. Dan meng je dat met opgeklopt slagroom en doe je het weer terug. Vervolgens kun je oogjes maken van sesamzaadjes en een bekje van een klein stukje wortel. Kapje er weer terug op en klaar!

Tekst en foto's gemaakt door Xavy Aap.

Je eerste kooktruc om mee te beginnen!

voorbeeld kooktrucs email

Ben je klaar om je eerste kooktruc te leren? Vul dan je e-mailadres in, dan stuur ik je gelijk de eerste kooktruc toe, die je dezelfde dag nog kunt toepassen.

Ook deel ik natuurlijk exclusief met jou nieuwe inzichten die ik opdoe en geef ik je een kijkje in mijn keuken. En ik stuur je als eerste tips en trucs om makkelijker en beter te leren koken, zodat jij jezelf en anderen kan verrassen met jouw kookkunsten.

Tot snel!

~ Xavy ~



Kooktrucs email-verwerking is spamvrij en privé.

★ Melany: 'Leuke tip weer, Xavy!!! Ik loop altijd te klooien met rijst! Ga ik zeker proberen binnenkort.'
★ Kevin: 'Dankzij jouw trucje kan ik nu ontbijt op bed maken met de lekkerste eieren :-).'
★ Hans: 'Ik heb vorige week zondag de biefstuk geprobeerd. En.... hij is goed gelukt al zeg ik het zelf.'