Dit is een Aziatisch kooktrucje :-) Altijd handig...
Ik heb hem geleerd van een heel lief schattig meisje, genaamd Mink-Yung. Ze komt uit Korea en ze was op bezoek bij mij. Ze is een mooie reis aan het maken door Europa, ze zal nu onderhand ergens in Griekenland zijn beland. Haar naam kon niemand goed uitspreken in Europa, tot ze in Nederland kwam. Ze vond me gelijk aardig en ging samen met me koken.
De hand op de foto is van Mink-Yung! Fanmail zal ik persoonlijk doorsturen :-p Good luck!
Zo meet je de juiste hoeveelheid water af bij rijst
Trucje geleerd van Mink-Yung uit Korea
Je weet wel, dan wil je rijst koken en dan staat er op de verpakking hoelang je het moet koken. Maar je hebt geen maatbeker binnen handbereik voor het afmeten van het water. Dus je doet er wat water bij.
Heb je te veel water bij je rijst gedaan, dan moet je moeilijk gaan doen met afgieten. Hierdoor krijg je weer meer afwas en daar zat je nou nét niet op te wachten. Daarbij gaat door het afgieten vitamines en smaak verloren.
Heb je te weinig water bij je rijst gedaan, dan kookt binnen no-time je rijst droog en staat je pan een paar dagen te weken om de aangebakken rijst eruit te krijgen. In de tussentijd wil je dan toch je rijst gaar krijgen, en gooi je er maar weer wat koud water bij, net iets teveel, waardoor je alsnóg moet afgieten... Nou moe :-(
Precies de juiste hoeveelheid water...
Hoe weet je nou hoeveel water je bij de rijst moet doen, zodat het precies gaar is als het water is verdwenen? Met dit aziatische trucje kan je zonder recept altijd de juiste hoeveelheid rijst en water mengen voor de perfect gegaarde rijstkorrels.
Let op: dit trucje geldt voor standaard rijst (zoals de meeste soorten uit de supermarkt) die zo'n 10-15 minuten moeten koken.

Start hier om het trucje toe te passen zodat je de perfect gegaarde rijst krijgt:
- Doe per persoon de hoeveelheid van een koffiekopje rijst in de pan.
- Leg de binnenkant van je hand plat op de rijst in de pan.
- Doe net zoveel water in de pan tot (alleen!) je vingers onder water staan.
- Zet het vuur aan op de hoogste stand met gesloten deksel.
- Zet het vuur lager als het water kookt, zodanig dat het water wel blijft koken (nog steeds deksel op de pan). Wacht tot het water op is (circa 10 minuten).
- Zet de pan van het vuur af en daarna kun je het best de rijst nog even 5 minuutjes laten staan met de deksel op de pan.
✩ En je hebt perfect gekookte rijst ✩
Groetjes! Xavy
Tekst en foto's gemaakt door Xavy Aap.