Kip in gemberbier curry recept met chocola!
Zintuigstimulerend recept waar je meer van wilt
Tijdens mijn tweede dag in Australië had ik een briljant idee. Ik vond het tijd om mijn host te verwennen, omdat hij zo vrij was mij in zijn huis te laten logeren.
Ik dacht, laat ik eens even koken voor mijn host, en hoe! Op een plek met ongelofelijk weinig ingrediënten in huis om iets van te koken vond ik mijn weg om dit meesterlijke recept te creëren.
De weken erna ben ik verschillende chefkoks tegengekomen en heb ik mijn recept voorgelegd - ze waren allemaal onder de indruk van het recept en ik had ze heel nieuwsgierig gemaakt. Ze droomden eventjes weg bij de gedachte aan hoe het zou smaken. Koks zijn altijd op zoek naar recepten waarmee je mensen naar een andere wereld kunt brengen.
Mijn host genaamd Pan (Ja, inderdaad... van Peter Pan), hij dacht dat chocolade écht geen goed idee zou zijn bij dit recept, kreeg rode wangen toen hij zijn eerste hap nam van deze waanzinnige combinatie.
Hij wilde eigenlijk maar een klein bord en aan het eind had hij drie keer opgeschept. En het mooie is dat je er zo gelukkig van wordt dat je niet het vervelende volle gevoel eraan over houdt. Integendeel - je wilt doorgaan, genieten van mooie muziek, luisteren naar elkaars verhalen en nooit meer naar bed.
Mijn receptvideo waar ik laat zien hoe ik dit overweldigende recept in iemand anders zijn keuken bedenk
Waarom dit één van mijn verleidelijkste recepten is
De smaken zijn totaal in balans in dit recept. De gemberbier voegt iets bitters toe aan het gerecht en maakt de kip malser. Door het zoete van de chocolade wordt het pittige van de chili verzacht. De tomatenpasta geeft net als de chocola een beetje structuur en verzacht ook het pittige.
De sojasaus is een zoute variant, dus niet de zoete. Het zorgt voor een wat zoutere ondertoon maar geeft ook veel smaak. De pindakaas werkt heel goed samen met de sojasaus en de chili (in pindasaus zitten deze ingrediënten vaak ook), maar ook met de tomatenpasta (denk aan een tomatensalade met geroosterde pinda's) combineert het goed.
Ook doet de pindakaas zijn werk goed met de chocolade, denk bijvoorbeeld aan pindarotsen. En zo kun je eigenlijk alles met elkaar combineren. De verfrissende feta aan het eind geeft de final touch - dit maakt het gerecht nog spannender.
En dan de geroosterde pompoen... Door de boter en de kruiden is dit een delicatesse op zich. Het kleurt ook heel mooi bij de rest en zorgt samen met het groen van de paksoi en het wit van de feta voor een prachtig contrast.
Niets kan je nog tegenhouden om dit als diner te serveren en samen op te eten met je geliefde. Ik weet zeker dat alle zintuigen geprikkeld gaan worden met dit bijzonder verleidelijke gerecht. Probeer het uit!
Hoe je dit verleidelijke diner zelf kan maken
Ik heb dit recept met de volgende ingrediënten gemaakt.
A - Kip marineren voor minimaal een half uur, maar liever een paar uur
- Gemberbier met alcohol, bijna een heel flesje
- Kippendijfilet, ongeveer 800 gram in reepjes
- Knoflook, 3 of 4 teentjes in stukjes
B - Geroosterde pompoen kruiden en in hete oven (180°C) tot gaar, meestal een half uur
- Pompoen, een hele zonder pitjes, met korst en in plakken van 1 cm dik
- Gemberpoeder, 2 theelepels
- Zwarte peper, 1 theelepel
- Zout, 1 theelepel
- Olijfoliespread of boter, genoeg om pompoen royaal in te smeren
C - Groenten voorbakken en apartzetten
- Paksoi - de witte delen in reepjes
- Wortel, 2 stuks - in flinterdunne reepjes
D - Gemarineerde kip met knoflookmengsel bakken, daarna het volgende toevoegen
- Resultaat van stap A, uitgelekt
- Sojasaus (zoute), 1,5 tot 2 eetlepels
- Pindakaas, 1 eetlepel
- Tomatenpasta, zoals gezeefde tomaten, ongeveer 1,5 tot 2 eetlepels
- Chilipoeder, bijna 1 eetlepel
- Melkchocolade, 1 blokje
E - Groenten er door scheppen en kort meeverwarmen
- Resultaat van stap C
- Paksoi - de groene delen in stukken
F - Opscheppen en bestrooien
- Resultaat van stap B, zonder schil
- Resultaat van stap E
- Feta kaas, verkruimeld, een handje per bord
- Zout, minder dan een mespuntje per bord
Tekst en foto's gemaakt door Xavy Aap.